فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 58 (تیر 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صغری نیکپور صفحه 9
    زمینه و هدف
    استئوپروز از بیماری های شایع دوران میانسالی و سالمندی است که شیوع آن با توجه به شیوه زندگی در جوامع مختلف متغیر است.علت این بیماری هنوز شناسائی نشده است. مطالعات عوامل زیادی را در بروز آن دخیل می دانند. این پژوهش با هدف تعیین عوامل سبک زندگی مرتبط با ابتلا به استئوپروز انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی بوده که در سال 1385انجام شد. تعداد نمونه500 نفر و نمونه گیری به روش مستمر بود. جامعه پژوهش شامل زنان مراجعه کننده به مراکز سنجش تراکم استخوان دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر و آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری کای دونشان داد که بین مصرف قهوه، دوغ، کشک، پنیر، بستنی و ابتلا به استئوپروز ارتباط معنی دار آماری وجود دارد (05/0 >P). همچنین بین قرارگیری درمعرض نور آفتاب و ابتلا به پوکی استخوان ارتباط معنی دار از نظر آماری مشاهده شد (05/0 >P). با استفاده از آزمون دیس کریمینانت مشخص گردیدکه عوامل سبک زندگی مرتبط با استئوپروزبه ترتیب اهمیت مصرف قهوه و قرارگیری در معرض نور آفتاب بودند. سایر عوامل بررسی شده در این پژوهش با ابتلا به استئوپروزارتباط معنی دارآماری نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود رابطه معنی دار بین برخی از عوامل سبک زندگی و ابتلا به استئوپروز و با توجه به عوارض این بیماری از قبیل ناتوانی و مرگ و میر، لازم است کارکنان بهداشتی به این امر توجه کرده و نسبت به آموزش زنان اقدام نمایند. انجام پژوهش های بیشتردر این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، استئوپروز، تراکم استخوان
  • معصومه گودرزی صفحه 23
    زمینه و هدف
    مراقبت های دوران بارداری با هدف تشخیص موارد پرخطر انجام میگیرد. تحقیقات نشان میدهد که سطوح بالای فریتین با عوارضی از قبیل زایمان زودرس ارتباط دارد. با توجه به این که انقباضات رحمی از عوامل خطر اصلی زایمان زودرس بوده و نیز عدم وجود پژوهشی در زمینه انقباضات رحمی وسطح فریتین، مطالعه حاضر با اهداف تعیین توزیع فراوانی سطح فریتین در زنان باردار و تعیین ارتباط سطح فریتین با انقباضات رحمی انجام شد.
    روش بررسی
    بدین منظور طی یک بررسی توصیفی تحلیلی بر روی 322 نفر از زنان باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان، اطلاعات موردنظر از طریق پرسشنامه به روش مصاحبه، نتایج آزمایش فریتین سرم و جمع آوری اطلاعات پرونده های بیمارستانی جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS داده ها تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل بیانگر ابن مطلب است که سطوح فریتین مربوط به صدک های 10، 25، 50، 75 و 90 به ترتیب 6/8، 3/12، 3/20، 7/30و 5/42 نانوگرم بر میلیلیتر می باشد و واحدهای مورد پژوهش در 6 گروه قرار گرفته اند و بین سطوح فریتین هفته های 28 تا 30 بارداری و بروز انقباضات رحمی ارتباط معنی داری وجود دارد (001/0(P<. از انقباضات رحمی به عنوان یک نشانگر برای تعیین زنانی که سرانجام زایمان زودرس را تجربه میکنند، به طور گستردهای استفاده میشود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط سطح فریتین با انقباضات رحمی، ضرورت هموار نمودن مسیر پژوهش در مورد فریتین و عوارض بارداری و نیز عوامل مرتبط با فریتین به امید دستیابی به روش های جدید غربالگری پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: فریتین، انقباضات رحمی - مراقبت دوران بارداری، زایمان
  • محمد تقی ساربان حسن آبادی صفحه 33
    زمینه و هدف
    احتباس حاد ادراری یک وضعیت اورژانسی حاد است که با عدم توانایی ناگهانی در دفع ادرار و درد قسمت تحتانی شکم مشخص میگردد. این عارضه عموما بعد از روش های جراحی و کاتتریسم قلبی شایع بوده و نیاز به سونداژ بیماران را ایجاب می کند. شیوع عفونت های ادراری متعاقب سونداژ ضرورت اقدامات غیرتهاجمی پرستاری را لازم می داند. با توجه به تاثیر پوستی پیاز بر رفع احتباس ادراری در طب سنتی، مطالعهای با هدف تعیین تاثیر تماس پوستی پیاز بر احتباس حاد ادراری بیماران مرد پس از کاتتریسم قلبی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی با گروه کنترل بود. تعداد 62 بیمار مرد پس از کاتتریسم قلبی که دچار احتباس حاد ادراری شده بودند، به روش بلوک متعادل در دو گروه آزمون (گاز آغشته به پیاز) وکنترل (گاز مرطوب) قرار داده شدند، و رفع یا عدم رفع احتباس حاد ادراری در دو گروه بررسی و در فرم ثبت اطلاعات جمع آوری گردید. جهت مقایسه تاثیر تماس پوستی پیاز روی مثانه بر احتباس حاد ادراری از آزمون آماری کای دو و برای مقایسه میانگین فاصله زمانی در دو گروه از آزمون تی مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    احتباس حاد ادراری در هر دو گروه به میزان قابل توجهی بدون استفاده از سونداژ برطرف گردید. به طوری که میزان نیاز به سونداژ در دو گروه مربوط به گاز آغشته به پیاز 1/58 درصد و گاز مرطوب 71درصد کاهش را نشان داد. علی رغم این که نتایج آزمون کای دو تفاوت معنی داری در رفع احتباس ادراری بین دو گروه را نشان نداد. همچنین یافته ها نشان داد که میانگین رفع احتباس در گروه آزمون 27/17 دقیقه و در گروه کنترل 63/16 دقیقه بود، که آزمون تی مستقل تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش وکاهش میزان قابل توجه سونداژ در دو گروه، پیشنهاد می گردد تا برای رفع احتباس حاد ادراری و پیشگیری از عوارض ناشی از سونداژ در بیماران مرد پس از کاتتریسم قلبی از گاز مرطوب شده با آب ولرم بر روی ناحیه فوق عانه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: احتباس ادراری، کاتتریسم قلبی، طب سنتی
  • فریبا بخشیان، حسین جباری صفحه 43
    زمینه و هدف
    بهبود وضعیت سلامت مادران یکی از اهداف مهم توسعه هزاره سازمان ملل است. با توجه به این که دوران بارداری از حساس ترین دوره های زندگی زنان بوده و بیشتر مرگ هایی که در این دوران یا حین زایمان اتفاق می افتند قابل پیشگیری هستند ارائه مراقبت های بهداشتی دوران بارداری و پس از آن یکی از راهکارهای اساسی در ارتقاء سلامت مادران و پیشگیری از مرگ و میر آنان می باشد. در ایران مراقبت های بهداشتی از مادران در روستاها از طریق نظام شبکه بهداشتی و خانه های بهداشت ارایه میشوند. این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی خدمات ارائه شده، یعنی بهبود کمی و کیفی خدمات و عملکرد پرسنل بهداشتی، مستند سازی فعالیت ها و عملکرد پشتیبانی و مدیریتی نظام شبکه انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی، مقطعی است که به استناد اطلاعات موجود در پرونده های بهداشتی مراکز و خانه های بهداشت انجام شده است. در این مطالعه 1500 مادر از مراکز و خانه های بهداشت تحت پوشش شهرستان های تبریز و زنجان در دو نوبت حاملگی به عنوان جامعه و نمونه پژوهش انتخاب شدند و اطلاعات ثبت شده مربوط به دو حاملگی هر یک در خلال سال های 1374-1382 با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده بهبودهایی در ارائه خدمات، عملکرد پرسنل و مدیریت نظام شبکه بهداشتی است اما در غالب موارد از توجه به کیفیت خدمات غفلت شده و مستندات سلیقه ای و به شکل ناقص تکمیل شده اند. از این رو لازم است که در ثبت و کنترل مستندات توجه بیشتری صورت گیرد و مراقبت های دقیق با مشارکت تیم سلامت (پزشک، ماما بهورز و خود مادر) برنامه ریزی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: مراقبت پیش از تولد، نظام بهداشتی، خدمات بهداشتی مادران، برنامه های سیستم بهداشتی - ایران
  • منصوره اشقلی فراهانی صفحه 55
    زمینه و هدف
    آموزش جز حقوق اساسی بیماران و وظایف اصلی و شناخته شده پرستاران و از معیارهای اعتبار بخشی سازمانها ارائه دهنده خدمات بهداشتی است. علیرغم این، مطالعات نشان داده که آموزش بیمار در جوامع مختلف با کمیت و کیفیت مطلوبی ارائه نشده و استمرار این وضعیت موجب بروز پیامدهای منفی فردی، خانوادگی و اجتماعی گردیده است. با توجه به ماهیت تعاملی و فرهنگی پدیده آموزش بیمار لازم است این موضوع در بستر و زمینه های اجتماعی و فرهنگی خاص مورد بررسی قرار گیرد. هدف این مطالعه شناسایی موانع آموزش موثر به بیمار در بخش های سی سی یو و پست سی سی یو بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه با رویکرد کیفی (گراندد تئوری) انجام گرفته شده است. طی این تحقیق 33 مشارکت کننده؛ شامل 18 پرستار به عنوان مطلعین اصلی، 4 پزشک متخصص، 9 بیمار و 4 عضو از اعضای خانواده بیماران به عنوان مطلعین فرعی در دو بیمارستان آموزشی شهر تهران در سال 1385-1384 طی نمونه گیری مبتنی بر هدف و نمونه گیری نظری مورد مصاحبه با سئوالات باز قرار گرفته اند. مشارکت کنندگان دیدگاه های خود را پیرامون پدیده مورد بررسی به بحث گذاشتند، تا اشباع داده ها حاصل شد، مکالمات به صورت دیجیتالی ضبط و بلافاصله کلمه به کلمه دست نویس شده و با آنالیز مقایسه ای مستمر تجزیه تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    از بیش از 800 کد اولیه 26 طبقه و 3 متغیر اصلی به عنوان موانع اصلی آموزش موثر به بیمار استخراج گردید که عبارتند از: مدیریت ناکارآمد، فرهنگ سازمانی نامناسب و موانع فرهنگی. هر یک از این طبقات دارای طبقات فرعی خاص با ویژگی ها و کارکرد اختصاصی و موقعیتی بودند. فرهنگ سازمانی نقش محوری و اصلی را در فرآیند آموزش بیمار داشته است.
    نتیجه گیری
    اگر چه ممکن است عوامل مداخله گر عمده و اصلی مثل سه عامل استخراج شده این مطالعه مدیریت، فرهنگ سازمان و عوامل فرهنگی در جوامع مختلف نیز به عنوان موانع آموزش به بیمار شناسایی و معرفی شده باشند. ولی ماهیت و چگونگی عملکرد هر یک از این عوامل در جوامع مختلف کاملا متفاوت اند (به طوری که در این مطالعه نشان داده شده است) و شناخت و تعریف دقیق موقعیتی آنها برای برنامه ریزی و بهبود آموزش بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش بیمار، بیماری عروق کرونر، موانع آموزش به بیمار، روابط پرستار و بیمار - بخش مراقبت کرونری
  • ندا مهرداد، مهوش صلصالی صفحه 75
    زمینه و هدف
    این مقاله دیدگاه پرستاران بالینی را نسبت به استفاده از تحقیقات پرستاری در فعالیت های بالینی توصیف می کند. بسیاری از مطالعات انجام شده با رویکرد کمی متمرکز بر آن بوده است که چرا پرستاران موقعیت های محدودی برای توسعه تحقیق و شرکت در فعالیت های تحقیقی دارند. هدف از این مطالعه کشف دیدگاه پرستاران بالینی نسبت به عوامل بازدارنده به کارگیری نتایج تحقیق در محیط بالینی است.
    روش بررسی
    این یک مطالعه کیفی است که داده ها با استفاده از روش مصاحبه چهره به چهره و بحث گروهی جمعآوری و با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای کیفی به کمک نرم افزار MAXQDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه درون مایه های کلیدی «حمایت پرستاران برای ساعی بودن در فعالیت های تحقیقی، ذهنیت تحقیقی، وسعت دانش و مهارت پرستاران در استفاده از نتایج تحقیق، سطح آموزش در استفاده از تحقیق، شکاف بین آموزش و بالین و چالش های مدیریتی و اجرایی یافت شد که پرستاران را از به کارگیری نتایج تحقیق در فعالیت های پرستاری باز می داشت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه عوامل بازدارنده ای که لازم است چیرگی بر آنان صورت گیرد تا پرستاران فعالانه درگیر استفاده از نتایج تحقیقاتی شوند شناسایی شده است.
    در این مطالعه پرستاران پذیرای استفاده از نتایج تحقیقات بودند گرچه احساس می کردند به دلیل محدودیت زمانی، عدم حمایت و مدیران، فقدان دانش و مهارت کافی در فرایند تحقیق، جهت مشارکت در فعالیت های تحقیقی با مانع روبرو هستند. این مطالعه تایید می کند که استفاده از نتایج تحقیق و عملکرد مبتنی بر تحقیق از موضوعات پیچیده ایی هستند که نیازمند تلاش های آموزشی و سازمانی می باشند.
    کلیدواژگان: پژوهش پرستاری بالینی، پرستاران بالینی
  • لیلا ولیزاده صفحه 89
    زمینه و هدف
    در بیست و پنج سال گذشته پیشرفت های تکنولوژی و گسترش تحقیقات موجب رشد چشمگیر میزان زنده ماندن نوزادان با سن جنینی پایین، حتی در نوزادان بسیار نارس شده است. بستری شدن نوزاد نارس بلافاصله پس از تولد در اکثر مواقع اجتناب ناپذیر است در این میان، حمایت پرستاری از خانواده چنین نوزادانی، مهم و ضروری به نظر می رسد. لذا مطالعه حاضر به منظور مشخص نمودن وضعیت و اهمیت حمایت های پرستاری از مادران دارای نوزاد نارس بستری در NICU و استفاده از نتایج این پژوهش در برنامه ریزی های آتی سیستم سلامت اجرا گردید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و جامعه مورد پژوهش شامل کلیه مادران دارای نوزاد نارس بستری در NICU سه مرکز آموزشی درمانی – طالقانی، الزهرا وکودکان تبریز در طول شش ماه اول 86 بوده است. حجم نمونه 300 نفر، نمونه گیری به روش سرشماری و گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه NPST صورت گرفته است. روایی ابزار مذکور به روش روایی محتوایی و روایی ترجمه و پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ صورت گرفت (90/0 =α).
    یافته ها
    با توجه به نتایج، مهم ترین و بیشترین حمایت های پرستاری مربوط به حیطه های اطلاعاتی – ارتباطی و مراقبت کیفی بودند. همچنین اختلاف بین اهمیت حمایت قائل شده و میزان حمایت دریافتی در هر چهار حیطه از لحاظ آماری (05/0P<) معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر، نشان داد که مادران خواهان حمایت های پرستاری بیشتری نسبت به آنچه دریافت کرده اند می باشند. بنابراین برنامه ریزی برای ارتقاء حمایت های حرفه ای پرستاری برای والدین و به خصوص مادران دارای نوزاد نارس در بخش های ویژه نوزادان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نوزاد نارس، بخش مراقبت ویژه نوزادان، حمایت پرستاری، مادر
  • معصومه رامبد، فروغ رفیعی صفحه 99
    زمینه و هدف
    همودیالیز به عنوان روش درمان انتخابی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی است که سبب بروز تنش در میان بیماران می شود. به دلیل طولانی شدن دوره درمان، بیمار با محدودیت هایی در فعالیت روزانه، تغییر در شیوه زندگی و نیازهای مختلف مواجه می شود. درک حمایت اجتماعی می تواند در سازگاری افراد با بیماری و عوارض ناشی از آن موثر باشد. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین حمایت اجتماعی درک شده در بیماران تحت همودیالیز انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع همبستگی- توصیفی بود که به صورت مقطعی انجام شد. 202 بیمار مراجعه کننده به مرکز همودیالیز مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از بخش دوم پرسشنامه منابع شخصی وینرت و برانت جمع آوری و با استفاده از SPSS نسخه 14 تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دارد که تعداد زیادی از بیماران (9/64 درصد)، درک بالایی از حمایت اجتماعی داشتند. همچنین بین حمایت اجتماعی درک شده با متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، وضعیت فعالیت جسمی، وضعیت اقتصادی و سطح تحصیلات ارتباط وجود دارد. در حالی که بین سایر متغیرهای طول مدت دیالیز، زمان انجام آن، قومیت، وضعیت اشتغال کنونی و سایر بیماری ها با حمایت اجتماعی درک شده ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    وجود ارتباط بین حمایت اجتماعی درک شده و برخی از مشخصات فردی و اجتماعی بیماران، لزوم توجه پرستاران به منابع حمایتی بیماران را آشکار می سازد. نتایج این پژوهش ارتباط حمایت اجتماعی درک شده و متغیرهای دموگرافیک را مورد بررسی قرار داد، پیشنهاد می شود مطالعات بیشتر برای شناخت عوامل موثر روی افزایش درک حمایت اجتماعی در همین بیماران انجام شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی روانی، حمایت اجتماعی، نارسایی کلیوی، همودیالیز
|
  • Soghra Nikpour, Fatemeh Nasrollahi, Sholeh Shokrabi, Hamid Haghani Page 9
    Background And Aim
    Osteoporosis is a serious and growing problem in the world. It is one of the most prevalent diseases among middle-aged and elders. Previous studies have considered high prevalence of osteoporosis especially in women, and also, its various prevalence in communities with different life styles and nutritional habits. The aim of the present study was to determine lifestyle factors related to osteoporosis among women.
    Material And Method
    In this cross-sectional study, 500 women who were referred to Iran University of Medical Sciences bone densitometry centers during 2006, were selected. Data were gathered by questionnaire.
    Results
    Finding revealed statistical significant relationship between osteoporosis and drinking coffee, consumption of ice-cream, pattern of yoghourt drink, dried whey and cheese consumption, exposure to sunlight and it’s duration (P<0.05). The results of discriminant analysis showed that drinking coffee and exposure to sunlight were the most important related factors with osteoporosis.
    Conclusion
    According to the finding and considering osteoporosis prevalence in Iran, women’s education regarding life style factors related to osteoporosis is suggested.
  • Masoumeh Goudarzi, Ahmad Reza Yazdan-Nik, Sharareh Davazdah-Emami Page 23
    Background And Aim
    Prenatal care is performed in order to diagnose high risk cases. Researches have shown the significant relationship between high serum ferritin levels and preterm delivery. Uterine activity is one of the major risk factors of preterm labor. This study aims to examine relationship between serum ferritin level and uterine contractions.
    Material And Method
    A descriptive and analytical research design was used to conduct the study. The sample consisted of 322 pregnant women who reffered to health centers in Isfahan. Data were collected by questionnaire (through interview), and also, hospital documents and the results of serum ferritin levels were used for analysis.
    Results
    Serum ferritin levels according to 10, 25,50,75,90 percentiles were 8.6, 12.3, 20.3, 30.7 and 42.5 ng/ml, respectively. A statistically significant relationship was found between serum ferritin levels (in 28-30 weeks of pregnancy) and uterine contractions (P<0.001).
    Conclusion
    Our findings suggest that further researches about ferritin level and related factors and pregnancy outcomes are needed. More research in the field of ferritin level and related factors and pregnancy outcomes is suggested.
  • Mohammad Taghi Sareban-Hassanabadi, Fatemeh Hosseini, Laila Borimnejad, Sedighe Assemi, Masoumeh Rambod Page 33
    Background And Aim
    Acute urinary retention is an acute emergency identified by inability to void and also lower abdominal pain. This problem generally occurs following surgery or cardiac catheterization and needs to be solved through urinary catheterization, a procedure that raises the risk of urinary tract infections. Therefore, alternative ways of relieving urinary retention, preferably noninvasive interventions, are of great importance. The aim of the present study was to examine the effect of external use of onion as a traditional intervention to relieve acute urinary retention in male patients following cardiac catheterization.
    Material And Method
    A randomized controlled trial design was used to conduct the study. The sample consisted of 62 male patients with acute urinary retention following cardiac catheterization. The subjects were allocated to either control or intervention group through balanced block randomization. For intervention group, a gas covered with onion was applied on symphysis pubis area and the same was applied for control group except that the gas was immersed in tepid water before application. The data was collected using information sheet. Elimination of acute urinary retention was compared between two groups.
    Results
    The number of urinary catheterization in intervention and control group decreased by 58/1% and 71%, respectively, but, there was not statistically significant difference between two groups. Mean time of elimination of acute urinary retention in intervention and control group was 17/27 and 16/63 minutes, respectively.
    Conclusion
    According to the findings, the researchers recommend nurses to use gas soaked in tepid water as a solution for acute urinary retention in male patients following cardiac catheterization.
  • Fariba Bakhshian, Hossein Jabbari Page 43
    Background And Aim
    One of the most important objectives of millennium development goals of World Health Organization is promotion of mothers’ health. Pregnancy is one of the most critical and important periods in woman's life. The main objective of this study was to survey the effectiveness of health services for mothers in Iran health system in dimensions of change in health status of women during pregnancy period, performance of health care personnel in delivering of services, documentation of activities and health networks in logistic and management sections.
    Material And Method
    This was a descriptive cross sectional study in which data related to 1500 mothers, who had documented evidence of prenatal care in health houses of Iran Health network during 2 pregnancies, were collected. Based on data gathered from their medical records, quality of prenatal care was compared between 2 pregnancies.
    Results
    Results show improvements in quantity of services, performance of health personnel and health network in supportive functions. But documents in medical records are not complete, especially in controlling blood presser and laboratory testes, for example, regarding anemia.
    Conclusion
    Monitoring and assessment of health services in health networks must be revised based on outcome in order to increase productivity. Health care services for mothers should be planned and conducted by members of health care team (doctors, midwives, Behvars and Mother).
  • Mansoureh Ashghali-Farahani, Esa Mohammadi, Fazlollah Ahmadi, Majid Maleki, Ebrahim Hajizadeh Page 55
    Background And Aim
    Education is of the basic rights of the patients, and also, a main recognized role of the nurses. Education is an accrediting criterion of the organizations which provide health services. However, the results of the studies indicate that no effective patient education in different societies has been delivered, and this has had negative individual, family, and social consequences. Due to its interactional and cultural nature, patient education sounds to be vital and necessary to be investigated in specific societies and cultures. This study aims at identifying obstac les which leads to the lack of effective patient education.
    Material And Method
    The qualitative research approach (grounded theory) was used in this study and open-ended interviews and field observations were used to gather the data. Eighteen nurses, 4 cardiovascular specialists, 9 patients with cardiovascular disease and 4 family members were interviewed at two educational hospitals in Tehran. Interviews were taped, transcribed and analyzed using constant comparative analysis.
    Results
    More than 800 first level code, 26 categories, and three main variables were extracted as barriers to the effective patient education which are listed as follow: ineffective management, inappropriate organizational culture, and cultural obstructs. Each of these categories includes specific sub categories with specific features, functions, and conditions. Organizational culture played an important and central role in patient education.
    Conclusion
    Although intervening main factors such as those extracted in this study, namely management, organizational culture, and cultural factors are also considered as patient education barriers in different societies, their nature and functions of each of three factors are totally different in societies. Therefore, precise identification and definition of their situation in planning and improving patient education seems to be very necessary.
  • Neda Mehrdad, Mahvash Salsali Page 75
    Background And Aim
    This paper describes the views of clinical nurses regarding the utilization of nursing research in practice. Many studies have taken a quantitative approach and have focused on why nurses constrain to develop research for nursing and research participation. There is a need to understand the factors restricting clinical nurses in using research findings. The aim of this study was to discover practising nurse's view of factors they perceived as restricte to their research utilization.
    Material And Method
    Data were collected within a 6 months period by means of face-to face interviews followed by one session of focus group. Analysis was undertaken using a qualitative content analysis aided by MAXQDA software.
    Results
    In this study, the findings disclosed some key themes perceived by nurses as restrictive to them in using research
    Findings
    “level of support to be active in research”, “to be research minded”, “the extent of nurses knowledge and skills about research and research utilization”, “level of educational preparation relating to using research”, “theory –practice gap”, and “administration and executive challenges in clinical setting”.
    Conclusion
    This study identifies constraints that require to be overcome for clinical nurses to get actively involved in research utilization. In this study, nurses were generally interested in using research findings. However, they felt restricted because of lack of time, lack of peer and manager support and limited knowledge and skills about research process. This study adds a qualitative perspective about the subject under study. Albeir the findings are not generalizable, they support quantitative study findings regarding this subject. This study also confirms that research utilization and the change to research nursing practice are complex issues which require both organizational and educational efforts.
  • Leila Valizadeh, Masoumeh Akbarbegloo, Malihe Asadollahi Page 89
    Background And Aim
    During recent 25 years, development in technology and investigation has been led to survive majority of newborns with low gestational age, even among very premature newborns. Hospitalization of premature newborns immediately after birth is inevitable in most situations. It seems that supports delivered by nurses for families of these newborns are very important. Therefore, the purpose of this study was to determine the importance/amount of supports provided by nurses for mothers of premature newborns hospitalized in NICU.
    Material And Method
    A descriptive cross-sectional design was used to conduct the study. The study population consisted of all mothers with hospitalized premature newborn in NICU (n=300) during the first 6 months, year 2007, in three teaching hospitals in Tabriz (Taleghani, Alzahra, Kodakan). Sampling method was census and data were collected by NPST questionnaire. Validity of the scale was confirmed in terms of content and translation validity. Reliability of the scale was determined with Cronbach alpha (α=0.9).
    Results
    The findings showed that the most important received by mothers were informational-communicational and quality of care. Also, the difference between perceived importance and received support were statistically significant for four dimensions.
    Conclusion
    Results showed that the mothers wanted more supports than they received from nurses. For this case, planning for promotion of nursing professional supports for parents, especially mothers with hospitalized premature newborn in NICU is necessary.
  • Masoumeh Rambod, Forough Rafii Page 99
    Background And Aim
    The treatment of renal failure through dialysis imposes considerable stress on patient. The need for long-term medical treatment of renal failure may place substantial demands and limitations on patient’s daily function and lifestyles. Perceived social support may facilitate coping with illness and its complications. Accordingly, the aim of this study was to determine perceived social support in hemodialysis patients.
    Material And Method
    This was a descriptive-correlational and cross-sectional study in which 202 hemodialysis patients under treatment in teaching center of Iran University of Medical Sciences was recruited. The subjects were selected by census sampling method. The data were collected using "Personal Resource Questionnaire (PRQ 85-PART 2) and were analyzed by SPSS, version14.
    Results
    Findings confirm that overall patients had a high degree of perceived social support. Statisticall significant relationship was found between perceived social support and gender, material status, physical function, economic status, and educational level, but, there was no statistical significant correlation between perceived social support and other variable.
    Conclusion
    Association between perceived social support and some demographic variables indicates the need for nurses to consider support resources of these patients. The study results demonstrated relationship between some demographic variable and perceived social support and a large amount of variances remained unexpected, so further research are needed about the subject.